Middelfart opstod som en søkøbstad, hvis livsgrundlag i høj grad var knyttet til Lillebælt. I ældre tid kaldtes Lillebælt for Middelfartsund. Det er sandsynligt, at byen faktisk tog sit navn efter det karakteristiske sund, der her blev smalt som en flod, og strømmede så tæt ind mellem de to landsdele. Middelfart blev hjemsted for mindre handelsskibe og for den færgefart, der før broerne knyttede Fyn og Jylland sammen.

Fra den tidlige middelalder og måske helt fra byens grundlæggelse, har man haft et laug af marsvinjægere. Det udgjordes af 10 både og 30 mand, der i vintersæsonen, hvor marsvinene var fedest, stævnede ud for at jage dyrene ind i Gamborg Fjord. Det var på grund af deres tykke spæklag, der kunne smeltes til tran, der var eftertragtet til belysning. Marsvinjægerne var til daglig fiskere, søfolk og færgefolk. Det var agtede og solide folk, der ganske vist ikke hørte til købstadens øvre lag, men var en væsentlig del af fortællingen om by og bælt.

Den dag i dag ses her mange marsvin til glæde for byens borgere og for turister. Således lever fortid og nutid båret af fortællingen om de smukke og fascinerende hvaler.

Middelfarts historie er knyttet tæt sammen med marsvinene i Lillebælt. 

Her jagede man i århundreder verdens mindste hval – marsvinet. Det var marsvinjægernes laug på 30 mand, der stod for den omfattende jagt. Her kan man i dag opleve de små hvaler, der nu er fredede. Siden 1959 har byen haft et laug, der værner om den enestående historie.Denne hjemmeside er blevet til i samarbejde mellem Marsvinslauget i Middelfart og Middelfart Museum. Den er oprettet for midler, som stammer fra Udgiverselskabet og som forvaltes af Marsvinslauget i Middelfart. Hjemmesiden opfylder ønsket om at kunne fortælle Middelfarts spændende historie om marsvin og marsvinjægere.

Skipper Henrik Traugott-Olsen fortæller om marsvinjagten ombord på galeasen "Aventura".