”Julen 1912
Kære Kirstine.
En rigtig glædelig Julefest samt et godt og velsignet Nytaar ønskes Dem
af Deres hengivne Hans Kjøbmand.
Glædelig jul fra Deres hengivende Carl Henriksen.”

Museet har for nylig fået doneret en samling af postkort sendt til Ane Margrethe Christine Sørensen (kaldet Kirstine Møller), som var opsynspige og senere plejerske på Middelfart Sindssygehospital. Kirstine blev ansat i 1904 og arbejdede i mere end 15 år i Kurhuset på mandssiden dvs. den helbredelige afdeling for mandlige patienter.

Postkortene giver et unikt indblik i livet på Sindssygehospitalet og forholdet mellem plejere og patienter. I hilsenen overfor, som patienterne Hans og Carl skrev til Kirstine, fornemmer man en relation, som rakte ud over patient-plejerforholdet.

Det er interessant, da det 20. århundredes store psykiatriske hospitaler ofte portrætteres som kolde institutioner med et hårdhændet personale. Museet har da også patientberetninger, der fortæller om dette, men billedet er ikke entydigt. Også dengang var der ansatte, som brændte for deres arbejde med at hjælpe og passe godt på de psykisk syge patienter.

Museet takker for den fantastiske donation, som vil blive brugt i udviklingen af MIND-projektet.

Hvis du har erindringer, billeder, film, postkort eller andet fra patienter eller ansatte på sindssygehospitalerne i Middelfart, Augustenborg eller Vester Vedsted (Ribe), må du hjertens gerne kontakte museet på mind@middelfart-museum.dk