November 2018

Hvad skete der i Middelfart under Første Verdenskrig?

Arkivernes Dag: Miniudstilling på Middelfart Byarkiv
 
Det er i år 100 år siden, at Første Verdenskrig sluttede. Selvom Danmark ikke var direkte involveret i krigen, så satte den europæiske storkrig sig også spor i Danmark.
 
Det markerer Middelfart Byarkiv, når det lørdag d. 10. november kl. 10.00-14.00 er Arkivernes Dag. Byarkivet viser en miniudstilling om, hvordan livets gang var i Middelfart under krigen 1914-1918. I udstillingen vil der være billeder, aviser, rationeringsmærker og lokale beretninger. Få bl.a. historien om, hvordan en lokal middelfarter endte som amerikansk soldat. Eller om hvordan Nordisk Kabel og Tråds Fabrik i 1916 fik til opgave at levere 280 tons pigtråd til Københavns befæstning.
 
Man kan også blive klogere på, hvordan man på Lillebælt fik en lille flig af krigen at se. Der blev tidligt i krigen udlagt armerede miner. Tyske flådeskibe sejlede regelmæssigt igennem, og i 1918 strandede en tysk ubåd på en sandbanke ud for Strandvejen.
 
Udstillingen giver også et perspektiv ud i Europa. Der vil være kort over fronten, billeder fra slagmarken og nødpenge fra sønderjyske byer i tiden lige inden genforeningen. Da genforeningen kom i 1920, fik Middelfart en særlig rolle at spille. Sønderjyske veteraner kom hjem fra Vestfronten med krigstraumer, og mange af dem modtog i de følgende år behandling på Middelfart Sindssygehospital (i dag Teglgårdsparken).
 
Alle interesserede er velkomne. Der er gratis adgang. På arkivet er der samtidig mulighed for at købe den lokalhistoriske årbog Vends, der udkommer samme weekend.


Se også vores tidslinje over kirgens gang i Middelfart og på Lillebælt 1914-1918 her.
 
Arkivernes Dag om Middelfart under Første Verdenskrig
Lørdag d. 10. november kl. 10.00-14.00 på Middelfart Byarkiv
Gratis Adgang
Algade 8 i kælderen.
Adgang gennem slippen og museumshaven eller gennem porten.


 

Tv. Danske soldater indlogeret på Kongebrogården i 1914 få dage efter krigsudbruddet.

Th. I 1918 strandede den tyske ubåd nr. 105 på en sandbanke ved Strandvejen.

 

 

 

August 2018

Oplev Middelfart Havn, som den engang var

 
Festlig Fredag på Middelfart Byarkiv fredag d. 31. august
På Festlig Fredag slår Middelfart Byarkiv dørene op til en miniudstilling om havnens historie og Middelfart som søfartsby. Find ud af, hvordan havnen så ud længe før byggeriet af Kulturøen og nutidens moderne boliger.

Hvor lå havnekranen? Hvor sejlede færgerne fra? Og hvor lå havnekiosken, hvor man kunne købe souvenirs? Det kan man bl.a. få svar på ved at besøge Byarkivet, der har næsten 1.000 billeder af havnen og dens liv fra 1800-tallet til i dag i sin samling. Et udvalg af disse fremvises fredag d. 31. august fra kl. 16 til 21 i kælderen under Algade 8 sammen med en unik farvefilm fra 1960’erne samt arkivmateriale og havnerelaterede effekter.

Middelfart Havns 40 meter høje silo forsvandt i 2001, Kulturøen kom til i 2005. Siden fulgte byggeriet af boliger, og i dag er havnens erhvervspræg næsten forsvundet. Med udstillingen vil Byarkivet fortælle om alt det, som havnen engang var.

Frem til 1800-tallet bestod Middelfart Havn af en skibsbro kaldet Store Bro ved kirken, og dertil kom en bro ved Torvet. I 1837 begyndte anlæggelsen af en moderne havn, i dag kaldet Gammelhavn. Store virksomheder slog sig ned på havnen, bl.a. værftet i 1853 og Nordisk Kabel og Tråd i 1899. Frem til mellemkrigstiden var der desuden færgefart til Snoghøj, men så kom den gamle Lillebæltsbro til i 1935.

Med udstillingen håber Byarkivet at vække interesse hos middelfarterne, der i dag ofte ser byens havn på gåture, som beboere, eller når de skal en tur på biblioteket.

Besøgende kan desuden stille spørgsmål til arkivets medarbejdere om lokalhistoriske emner mere bredt og få gode råd til selv at forske i f.eks. ejendomshistorie eller personalhistorie.

Praktisk
Miniudstilling om havnens historie
Gratis adgang
Festlig Fredag d. 31. august 2018 kl. 16-21
Middelfart Byarkiv
Algade 8 i kælderen under museet. Adgang gennem slippen og museumshaven.

 

 Fragtskibe og en jernbanevogn på Middelfarts travle havn omkring 1920.

 

 

August 2018

Tag på rejse med Trekantsområdets egen tidsmaskine

Søndag d, 26. august kl. 11.30-15.30

 

Drømmen om en tidsmaskine har optaget mennesker gennem århundreder. Nu er drømmen gået i opfyldelse. Arkivarer og museumsfolk har knækket koden og har opfundet Trekantsområdets egen tidsmaskine, som kan opleves i Teglgårdsparken søndag d. 26. august.


I seks dage – på seks forskellige steder – kan både børn og voksne tage på en rejse i tid og billeder i deres egen by eller en af nabobyerne. Middelfart Byarkiv og fire andre historiske arkiver og et museum i Fredericia, Kolding, Vejle, Grindsted og Haderslev inviterer indenfor i tidsmaskinen. I Middelfart sker det i forbindelse med arrangementet Sindssyg God Søndag på plænen ved Teglgårdsparken 17.

En rejse i tid og billeder
Projektet gør brug af de lokale arkivers omfattende samlinger af historiske fotos fra 1800-tallet til i dag. Med hjælp af såkaldt green-screen teknologi kan besøgende få fornemmelsen af at stå i Middelfart eller en anden af Trekantsområdets byer i forskellige årstal. Man kan tage tilbage til barndommens gade, eller man kan opleve sine bedsteforældres ungdom.

Besøgende får i tidsmaskinen mulighed for at skabe deres egen lille historiske fortælling. Tag f.eks. på gåtur på brostenene i Brogade i år 1900. Oplev Lillebæltsbroen blive bygget i 1930’erne. Eller gense pølsevognen på Torvet i 1980’erne. Visuelt giver tidsmaskinen dermed mulighed for at være en installation i byrummet.

Projektet
Under overskriften "Se mig - I tid og rum" har en række arkiver og museer i Trekantsområdet samt designstudiet Ny Dansk Bølge udviklet Tidsmaskinen. Den er et anderledes kulturhistorisk projekt, der bygger bro mellem mennesker, byer og historie. Vi rejser og tager billeder til sociale medier som aldrig før. Der er ikke længere nogen geografisk grænse for, hvor vi kan tage hen. Derfor har arkiverne og museerne spurgt: Hvad nu hvis vi også kunne udfordre grænserne for tid og rum?

Fakta
Her kan du opleve tidsmaskinen

  • 24. august: Kolding, Biblioteksparken, kl. 16-22.
  • 25. august: Vejle, DR-teltet/Rådhuspladsen, kl. 10-19.
  • 26. august: Middelfart, Plænen ved Teglgårdsparken 17, Psykiatrisk Samling, kl. 11.30-15.30.
  • 27. august: Grindsted, Magion v. Biblioteket/Indgangen, kl. 13-18.
  • 31. august: Fredericia, Gågaden Gothersgade/Danmarksgade, kl. 17-21.
  • 1. september: Haderslev, Gågaden, kl. 10-14.

 

 

Oplev Tidsmaskinen i Teglgårdsparken. Tag f.eks. på en gåtur på Torvet i år 1900. 

 

 


 

 

6. november 2017

Arkivernes Dag på Byarkivet

Lørdag 11. november 2017, kl. 10-14


På lørdag 11. november holder Middelfart Byarkiv åbent kl. 10-14 i anledning af Arkivernes Dag.

 

Klokken 10. 30 vil arkivleder Kristian Buhl Thomsen fortælle om arkivets historie og arbejde og om de historiske kilder, som besøgende kan finde på arkivet. Han vil samtidig fortælle om Middelfart Stadsarkiv, der tager vare på kommunens dokumenter.
 
Besøgende får også mulighed for at se Byarkivets magasin med kompaktreoler på skinner og en planche- og fotoudstilling om Middelfarts bygningsværdier og bykvarterer. For noget tid siden åbnede arkivet sin nye indgang mod museumshaven og lavede en ny indretning af læsesalen og arbejdsområder. Arrangementet giver derfor også besøgende mulighed for at se den nye indretning.
 
Tid: Lørdag 11. november, kl. 10-14. Foredrag kl. 10.30-11.00
Sted: Middelfart Byarkiv, Algade 8, adgang gennem slippen tv. og museumshaven eller gennem porten.

 

 

 

 

23. august 2017

Kulturaften 2017: Rådhuse i 200 år på Byarkivet

Fredag 1. september 2017, kl. 16.30-21.00

 

Miniudstilling:
På Kulturaften markerer Middelfart Byarkiv åbningen af det nye rådhus med en miniudstilling om byens rådhuse fra 1800-tallet til nutiden. Besøgende kan på læsesalen i Algade 8 under Café Inga se historiske kilder såsom dokumenter, papirer og effekter, der fortæller om rådhusbygninger, borgmestre, kommunalpolitik, venskabsbyer og kongeligt besøg i 200 år.
 
Fra 1801 til 1826 var der store diskussioner om byggeriet af et nyt råd- og tinghus. Det kom til at ligge over for kirken i Algade, hvor der nu er advokatkontor. Senere var der rådhus på Gasværksvej, indtil der i 1969 blev indviet et nyt rådhus i Østergade. Dette rådhus har nu måttet vige pladsen for byggeriet af det nye rådhus og butiksområdet Nytorv.
 
På Kulturaften er der også mulighed for at stille spørgsmål til Byarkivets medarbejdere om alt af lokalhistoriske betydning. Derudover kan besøgende komme med bag kulissen og se arkivets underjordiske magasiner, hvor historiske arkivalier opbevares på rullende kompaktreoler efter alle arkivfaglige forskrifter.
 
Byarkivet forventer på Kulturaften at kunne åbne sin nye indgang fra Middelfart Museums have. Den nye indgang forbedrer adgangsforholdene, så også gangbesværede kan besøge arkivets læsesal. Der er adgang gennem slippen til venstre for museets hoveddør.
 
Middelfart Byarkiv holder åbent på Kulturaften, 1. september 2017, kl. 16.30-21.00.
Algade 8 i kælderen. Adgang gennem slippen til venstre eller porten til højre.


 

 Klik og læs mere her!

Klik og læs mere!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Råd- og tinghuset med politistation i Algade i 1935.

 

 

 

 

 

 

 

14. august 2017

Havnehygge med Rylen i Middelfart Havn

Tirsdag d. 15. august lægger bæltbåden Rylen til i Middelfart Havn. Rylen skal dagen efter videre på et togt til den lille ø Fænø Kalv. Inden togtet kan man tirsdag fra kl. 17 til 18 møde skibets besætning. Samtidig står Middelfart Museum og Byarkiv klar på havnen for at fortælle om øen og dens historie.

Mød Rylen og dens besætning, der er på togt til Fyns forladte holme.


For næsten 100 år siden sejlede forfatteren Achton Friis og maleren Johannes Larsen afsted på togt til de danskes øer på bæltbåden Rylen. I år er Rylen atter på togt – denne gang til Fyns forladte holme.
Den 15. august lægger Rylen til i Middelfart Gammelhavn, inden turen dagen efter går til den lille ø Fænø Kalv midt i Lillebælt. Ombord er billedkunstneren Steffan Herrik og journalisten og forfatteren Morten Beiter, samt skipper og billedkunstner Jens Bohr.

Har du nogensinde været på Fænø Kalv? Eller kender du nogle historier derfra? Så kom forbi Middelfart Gammelhavn tirsdag den 15. august kl. 17-18 og deltag i havnehyggen? Middelfart Museum står klar på havnen for at fortælle om øen og dens historie.

Onsdag den 16. august bringer TV2 Fyn i 19.30’eren et indslag fra Rylens togt til Fænø Kalv. Så se også med her!
Kulturarv Fyn serverer en Odense Pilsner så længe lager haves! Vi glæder os til at nyde havnehyggen med jer!
Togtet til Fyns forladte holme er en del af projektet Modstrøm, som løber af stablen i år og næste år med kunst- og kulturfestival, udstillinger, bogudgivelser og meget mere på programmet. Projektet afvikles i et samarbejde mellem Kulturregion Fyn og Kulturarv Fyn. 

Billeder af Rylen før og nu.

 

 

 

 

 

 

29. august 2016

Mød Byarkivet på kulturaftenen

Fredag d. 2. september 2016 kl. 16-21 kan interesserede hilse på Middelfart Byarkivs medarbejdere i teltet i Algade mellem Torvet og kirken, hvor der vil være historisk marked. Byarkivet vil fremvise historiske fotografier og film fra Middelfart og omegn. Samtidig kan man få gode råd til, hvordan man finder viden om byens historie.
 
Arkivet tager til dagligt vare på kilderne til Middelfart Købstads og Vejlby Sogns historie fra ca. 1860 og frem til i dag. I arkivlokalet med tilhørende læsesal under Middelfart Museum i Algade 8 opbevares papirdokumenter på samlet 80 meter hylder. Dertil kommer 25.000 fotos og 500 film.
 
Der vil i teltet i Algade være mulighed for at se eksempler på papirdokumenter, og ved en computer kan interesserede få hjælp til at søge i databasen over arkivets omfattende samling. Samtidig vil arkivet spørge middelfarterne om hjælp til at identificere huse og mennesker på historiske billeder, som tilhører arkivet. Hvis man selv derhjemme har historiske billeder eller dokumenter liggende, er man også velkommen til at donere dem til arkivet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tv.: I finder os i teltet i Algade mellem Torvet og kirken. Alle er velkomne. Der er gratis adgang.

Th.: Dette billede af Torvet i 1903 er et godt eksempel på, hvad man kan finde på Middelfart Byarkiv.

 

 

 

 

Denne hjemmeside anvender cookies

For yderligere detaljer omkring disse og om hvordan du håndterer dine indstillinger, se vores Cookie Politik.

Jeg accepterer cookies