Juletræspynt fra 1850 til 1950

Af Maiken Nørup

Julepyntens historie er godt og vel 150 år gammel. I hvert fald, det vi forbinder med julepynt i dag. Julepynten hænger nemlig sammen med nyskabelse i den danske jul – juletræsfesten - der blev udbredt herhjemme fra midten af 1800-tallet.
Skikken med at bruge juletræet som midtpunktet i julefesten har vi lånt fra Tyskland, hvor man har kendt juletræet siden 1600-tallet. Det først kendte juletræ herhjemme blev tændt i 1808 på godset Holsteinsborg på Sydsjælland. I de følgende år spredte den nye juletræsfest sig langsomt fra København til provinsen og fra borgerskabet til alle dele af befolkningen.
Omkring 1910 var juletræet blevet en almindelig del af julefesten i alle sociale lag og i alle dele af landet.

Byens første juletræ i 1850erne

Det først kendte juletræ i Middelfart stod i familien Behrendts hjem i Brogade i 1850erne.
Vi ved ikke, hvordan træet var pyntet, for i familiens erindringer skrives det blot, at juletræet stod i den bagerste stue.
Fra samtidige kilder ved vi, at julepynten foruden lysene typisk bestod af godter som sukkerfigurer, honningkager og æbler samt de gaver, der skulle deles ud til børn og voksne i løbet af aftenen. I sangen ”Højt fra træets grønne top” fra 1847 er det netop gaverne på træet vi synger om, når Peter får sin tromme og Sine sin dukke.
Vi må formode at juletræet i Brogade har været pyntet på samme måde med masser af godter og enkelte gaver til børnene.

Arbejderfamiliens juletræ 1898

Den tidligste erindring, der beskriver julepynt her fra egnen er fra Hansigne Sørensen, der blev født Ejby i 1892.
Hun nedskrev sine erindringer i 1930erne og fortæller således om sin barndoms juletræ omkring 1898:
”Det var en lille Gran vi tog med hjem fra Ruerne en lille Landsby som ligger et godt stykke Vej fra Ejby. Vi satte Træet i en Urtepotte det var vel en Alen højt vi havde to Tællelys derpaa og lidt Julestads som vi klippede af lyserødt Indpakningspapir. Men aldrig har vi ejet et Juletræ som vi var saa glad for som dette lille Træ”.
Hansigne kom fra beskedne kår, og hendes beskrivelse er typisk for, hvordan juletræet så ud hos tidens arbejder- og husmandsfamilier.

Direktørens juletræ 1901

I de mere velstående hjem blev der gjort langt mere ud af julepynten.
Museets tidligste fotografi af et juletræ her fra byen er det træ, som stod i familien Priors hjem i 1901. Faderen var direktør for NKT, og det var ham, der stod for pyntningen af træet, og det gik, som det var
idealet i de store villaer, helt til loftet.

Familien Priors Juletræ 1901

Familiens julepynt var både hjemmelavet
og købt.
Den hjemmelavede bestod bl.a. af flettede hjerter, guirlander klippet som ”fiskenet” i silkepapir og hvide papirroser. De flettede hjerter og papirroserne var allerede gammeldags i 1901, for de har pyntet juletræer siden 1870erne.
En stor del af julepynten på familien Priors træ var købt. På træet ses bl.a. kræmmerhuse, flag og en topfigur, der alle er lavet af købte klippeark, der blev almindelige i handlen i 1880erne. Topfiguren på Priors træ er en nisse.
I dag er det almindeligvis Betlehemsstjernen vi placerer i toppen, men tidligere har der været mange forskellige topfigurer bl.a. nisser og engle. I de første årtier af 1900-tallet udkonkurrerede Betlehemsstjernen imidlertid de andre topfigurer, og det er måske det, vi kan se er ved at ske på Prios juletræ for lige under nissen kan man skimte en Betlehemsstjerne.

Mode i juletræspynten

Omkring år 1900 var juletræet blevet en almindelig del af julefesten i de fleste hjem, og fra den tid kom der også mere og mere julepynt i handlen. Fra frøkenerne Laugesen, der boede i Buggesgade, har vi et fotografi af et juletræ fra slutningen af 1920erne. Juletræet følger tidens mode med masser af glaspynt på grenene. Glaskugler og glasfigurer begyndte man at importere fra Tyskland i slutningen af 1800-tallet,

men de blev først rigtigt moderne i løbet af 1920erne, hvor de til gengæld også kom til at dominere pynten på de fleste juletræer.

I mange familier kom glaskuglerne til at hænge side om side med lametta og guirlander i gulv og sølv, som ligeledes blev importeret fra Tyskland fra omkring 1910.

Frøkenerne Laugesens juletræ,
slutningen af 1920erne.

Med besættelsen i 1940 blev den tyske julepynt mindre populær og mange valgte simpelthen at udskifte glaspynten med gammeldags julepynt som flettede hjerter i rødt og hvidt. I løbet af 1950erne vendte mange dog tilbage til den glitrende julepynt, og tidens træer blev ofte pyntet med en blanding af den gammeldags danske papirpynt og den importerede pynt i glas og glimmer.
På museet har vi således et fotografi af familien Andersens juletræ fra 1950erne, hvor træet er pyntet med flettede hjerter, flagguirlander, lametta og glasfigurer i én skøn forening.

Juletræ hos familien Andersen i Østergade i 1950erne.

En efterlysning

De viste fotografier er stort set, hvad museet har af fotografier af juletræer her fra egnen.
Vi ville gerne vide mere om, hvordan man har holdt jul i denne periode og vise andre fotografier end de allerede kendte. Derfor vil jeg benytte denne lejlighed til at efterlyse fotografier og erindringer fra før 1960.
Har du eller din familie breve, dagbøger eller fotografier, der omhandler julepynt eller beskriver julefejringen her på egnen, vil vi meget gerne høre fra dig, så vi også kan fortælle nyt om de lokale juletraditioner i de kommende års juleudstillinger.